Pra Perasmian Petron Bandar Seri Impian Kluang, Johor

Koperasi Kemajuan Tanah Negeri Johor (KOPKETA) melakar sejarah manis apabila muncul satu satunya Koperasi yang berani dan berjaya menceburi bidang perniagaan membuka Stesen Minyak PETRON di Bandar Seri Impian Kluang Johor.

Pelaksanaan kerja-kerja stesen Minyak Petron itu dimulakan pada 1 April tahun lalu dan siap sepenuhnya hari ini (25 Ogos 2020) .

Sejajar dengan misinya menjadikan KOPKETA sebuah Koperasi yang kompeten
dan berdaya saing, anggota Ahli Lembaganya yang diketuai pengerusi Haji Mohd Ariffin Ismail bekerja keras ke arah mencapai misi dan visi yang digariskan.

Menurut haji Mohd Ariffin dengan pembukaan Petron ini ,ia diharap dapat meningkatkan lagi sumber pendapatan Kopketa selain perolehan keuntungan menerusi bidang perladangan, pembangunan hartanah dan pelaburan.

Katanya Kopketa dijangka akan memperolehi keuntungan bersih sebanyak RM360,000.00 pada tahun pertama operasinya yang bermula hari ini. Kopketa menjangkakan keuntungan meningkat pada tahun tahun seterusnya. Dengan peningkatan keuntungan itu ia sekali gus akan dapat dimanfaatkan oleh setiap ahli.
Beliau menyatakan demikian semasa Pra Perasmian PETRON Bandar Seri Impian di Kluang.

Menurut haji Mohd Ariffin kunci utama untuk menjayakan sesuatu termasuk membina stesen minyak itu ,ia perlu dengan ‘amanah ‘ yang betul.
Katanya usaha Kopketa tidak berhenti setakat itu, beberapa perancangan lain sedang dilaksanakan.

Katanya dalam usaha mengembangkan lagi aktiviti perniagaan, KOPKETA bercadang untuk melaksanakan Projek baru penternakan ayam pada masa akan datang.

Perbincangan dan kerjasama mengenainya sedang diperhalusi. Ia bagi menilai samada ia memberikan keuntungan dan mengenal pasti masalah serta segala hal berkaitan projek itu.

Stesen Minyak PETRON milik KOPKETA ini mula beroperasi dengan rasminya pukul 3.30 petang (25 0gos 2020). Stesen Minyak itu dilengkapi dengan sebuah bangunan, 9 pam untuk mengisi minyak, kedai serbaneka, mesin ATM dan surau untuk mengerjakan solat.

Turut hadir pada majlis Pra Perasmian itu Bendahari Kopketa Mejar (B) Haji Zainal Abidin Haji Ali, Setiausaha Haji Zainuddin Mohamed, Ketua Biro Ekonomi Rahmat Jaafar dan anggota Lembaganya Hj Zakaria Sharif dan Mohamed Nordin Ahmad.
Ketua Biro Peladangan Md Ali Ahmad serta nggota Lembaganya Lokman Abdullah dan Che Esah Hassan, serta anggota Lembaga Kebajikan Mohd Nawawi Abd Majid dan Hajah Zainun Sulaiman.

Turut sama hadir Penasihat Undang Undang KOPKETA Hajah Orked Abd Rahman dan Penolong Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia di Kluang Mohamad Hafiz Haiqal serta bekas Pengerusi Ahli Lembaga Koperasi ALK Datuk Md Shah .

Moga dengan pembukaan Stesen Minyak PETRON itu ia membuka era baru yang lebih luas kepada KOPKETA bagi menempah kejayaan di masa akan datang.
Moga segala usaha diberkati Allah SWT

#welovekopketa

Ditulis oleh:
Zainun Sulaiman

Mesyuarat Agung Tahunan Ke 42


Mesyuarat yang wajib diadakan pada pertengahan tahun bertujuan membentangkan laporan tahunan kelab/persatuan, membubarkan anggota yang lama dan melantik ahli anggota baru.

#mesyuarattahunan #mesyuaratagung #anggotakoperasi